Нов Завет

Лука 3:5-12 Свето Писмо: Стандардна Библија 2006 (MK2006D)

5. секоја долина нека се исполни и секоја планина и секој рид нека се снизат; кривините нека се исправат и нерамните патишта нека се израмнат,

6. и секое тело ќе го види спасението Божјо!‘“

7. А на луѓето што доаѓаа кај него да ги крсти, им велеше: „Породи змиини, кој ви кажа да бегате од гневот што иде?

8. Но, направете плод достоен за покајание и не почнувајте да зборувате во себе: ‚Наш татко е Авраам!‘ Зашто ви велам дека Бог може и од овие камења да издигне чеда на Авраам.

9. Зашто веќе и секирата стои до коренот на дрвјата; и секое дрво, што не дава добар плод, се сече и се фрла во оган.“

10. И го прашаа луѓето, велејќи: „Тогаш што треба да правиме?“

11. А тој им одговори и рече: „Кој има две облеки, нека ги подели со оној што нема ниту една; а кој има храна, нека го направи истото.“

12. Дојдоа и цариници да ги крсти и му рекоа: „Учителе, што да направиме?“

Прочитајте целосна глава Лука 3