Нов Завет

1 Петар 2:18-25 Динамичен превод на Новиот завет на македонски јазик (MNT)

18. Слуги, покорувајте им се со страхопочит на вашите господари, не само на оние што се добри и кротки, туку и на оние што се сурови.

19. Вредно е во Божјите очи ако од обѕири спрема Него трпеливо поднесувате страдања на кои сте неправедно изложени.

20. Инаку, зар би било за пофалба, ако трпите заслужена казна!? Но ако правите добро, а сепак страдате, тоа е вредно во Божјите очи.

21. Токму заради ова Бог и ве одбра. Христос страдаше за вас и ви даде пример што треба да го следите.

22. „Грев Тој не направи, лага не изусти.“

23. Кога Го навредуваа, Тој не им возвраќаше со навреди. Кога страдаше, Тој не се закануваше, туку се препушти во рацете на Бог, Кој суди праведно.

24. Ги зеде нашите гревови врз себе, на крстот, за да бидеме мртви за гревот, и да почнеме да живееме за праведноста. Тој доби рани за да бидете вие здрави.

25. Талкавте како залутани овци. Но сега се вративте кај Пастирот, кај Оној што се грижи за вашите души.

Прочитајте целосна глава 1 Петар 2