поглавја

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16

Стар Завет

Нов Завет

Римјаните 16 БИБЛИЈА (Свето Писмо): Стариот и Новиот Завет (MKB)

1. Ви ја препорачувам нашата сестра Фива, која е на служба во црквата во Кенхреа:

2. да ја примите во Господа, како што им прилега на светите, и помогнете и во сè, во што ќе има потреба од вас; зашто и таа им помагаше на мнозина и на мене самиот.

3. Поздравете ги моите соработници во Христа Исуса: Прискила и Акила,

4. кои ги подметнаа своите вратови за мојот живот и на кои не им благодарам само јас, туку и сите цркви од народите,

5. и црквата во нивниот дом! Поздравете го мојот возљубен Епенет, кој е првиот плод за Христа од Азија!

6. Поздравете ја Марија, која се трудеше многу за вас!

7. Поздравете ги Андроника и Јунија, моите роднини и другари во заточеништвото; кои се угледни меѓу апостолите и кои поверуваа во Христа пред мене.

8. Поздравете го мојот возљубен во Господа Амплија!

9. Поздравете ги: нашиот сотрудник во Христа - Урбан и мојот возљубен Стахиј!

10. Поздравете го Апелиј, испитаниот во Христа! Поздравете ги оние од кружокот на Аристовулови!

11. Поздравете го мојот роднина Иродион! Поздравете ги оние и од Наркисовиот кружок, кои се во Господа!

12. Поздравете ги Трифена и Трифоса, жените, кои се трудат во Господа! Поздравете ја возљубената Персида, која се трудеше многу во Господа!

13. Поздравете го Руф, избраниот во Господа, и неговата мајка и моја!

14. Поздравете ги Асинкринта, Флегонта, Ерма, Патрова, Ермија и браќата, кои се со нив!

15. Поздравете ги Филолога и Јулија, Ниреја и неговата сестра, потоа Олимпана и сите свети, кои се со нив!

16. Поздравете се еден со друг со свет целив! Ве поздравуваат сите Христови цркви.

17. Ве молам, браќа, пазете се од оние, кои прават раздори и соблазни против науката, која вие ја научивте, и отстранувајте се од нив!

18. Зашто, таквите не Му служат на нашиот Господ Христос, туку на својот желудник, и со благи и ласкави зборови ги заведуваат срцата на простодушните.

19. Вашата послушност им е позната на сите. Затоа се радувам со вас, но сакам да бидете мудри за доброто, а прости за злото!

20. А Бог на мирот ќе го сотре наскоро сатаната под вашите нозе. Благодатта на нашиот Господ Исус Христос да биде со вас. Амин!

21. Ве поздравуваат: мојот соработник Тимотеј и моите роднини: Луциј, Јасон и Сосипатар.

22. Ве поздравувам во Господа јас, Тертиј, кој го напиша ова писмо.

23. Ве поздравува Гај, домаќинот мој и на целата црква. Ве поздравуваат градскиот благајник Ераст и братот Кварт.

24. Благодатта на нашиот Господ Исус Христос да биде со сите вас!

25. А на Оној, кој може да ве утврди преку моето Евангелие и проповедта за Исуса Христа, преку откровението на тајната, за која се молчеше од вечни времиња;

26. а сега се јавила и по заповедта на вечниот Бог, а преку пророчките списи, соопштена на сите народи, приведувајќи ги кон послушност на верата,

27. - на единствениот премудар Бог да биде слава - преку Исуса Христа - во сите векови. Амин!